Ceai de rubarbar 1 – se fierb 0,5 Kg frunze tocate de rubarbar în 1litru apa, timp de 30 de minute. Se strecoară și se stropește împotriva afidelor și a altor dăunători.
Ceai de rubarbar 2 – 0,5 Kg de frunze se lasă sa stea timp de 24 ore în 7 litri de apa. Se strecoară și se stropește.
Se aplica contra afidelor, musculițelor albe, acarienilor, omizilor și împotriva altor dăunători.
Ceai de tutun – se pune o cana de tutun în aproximativ 4 litri de apa și se lasă sa stea 24 ore. Soluția trebuie sa aibă culoarea ușor maronie (ca un ceai). Daca este prea întunecată atunci se mai adaugă apa.
Atenție sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om.
Se aplica contra omizilor, afidelor, fungus gnats, paduchilor ce ataca rădăcinile, contra viermilor din pământ etc.
Nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge.
Ceai de frunze de soc – se fierb aproximativ 230 g frunze de soc in aproximativ 0,5 l apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie.
Se aplica contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si radacinile, etc.
Frunzele de soc pot folosite si ca fungicid ecologic.
Ceai de coada șoricelului – se pune o cana de plante in aproximativ 0,5 l (0.5 quart) apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4 l apa si ¼ lingurita de sapun.
Se aplica contra afidelor si a altor insecte care sug seva;
Coada soricelului este si un bun fertilizator natural.
Ceai din frunze de roșii sau de cartofi – se lasa sa stea peste noapte 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.
Se aplica contra gândacului de asparagus, diverșilor viermi și gândaci.
Soluție de ulei – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1 l apa.
se aplica contra musculitelor albe, acarienilor, afidelor, daunatorilor morcovilor, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, telinei etc.
Se spreiaza direct pe insecte dacă este posibil.
Soluție alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda.
Se aplica proaspat preparata. Nu se păstrează în timp.
Soluție alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.
Se aplica împotriva a numeroase insecte.
Soluție de sare – se amesteca 2 linguri de sare cu 4 litri de apa.
Se aplica contra acarienilor si a viermilor de varza.
Spray de usturoi și ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 l de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stropeste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.
Se aplica împotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.
Spray de usturoi – se amesteca 2-3 căpățâni de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuți pisați. Se adaugă 1 lingura de ulei de bucătărie, 1 lingurița de detergent lichid și 7 căni de apa. Se amesteca bine, se strecoară și se stropește cu soluția rezultata.
Se folosește împotriva omizilor, afidelor, diverșilor gândaci, furnici etc.
Spray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 litri de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1litru de apa.
Se aplica împotriva insectelor care rod.
Ceai de hrean – se dau in clocot 3 litri de apa. Se da apa la o parte de pe foc si se adauga ¼ radacina de hrean taiata bucati si 2 cani de ardei iute. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se raceste, se strecoara si se sprayeaza.
Se aplica contra afidelor, musculitelor albe, omizilor, gandacului de Colorado etc.
Hreanul poate fi utilizat și ca fungicid ecologic.
Ceai de galbenele – 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun. Cu solutia rezultata se stropeste.
Se aplica contra gândacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosiei, insectelor care rod frunzele.
Ceai din coji de citrice – peste coaja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.
Se aplica contra afidelor, gândacilor lânoși, fungus gnat, furnicilor etc.
Ceai de pelin – 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara si se adauga 1 lingurita de sapun. Se stropeste cu aceasta soluție.