Sprijin financiar pentru in şi cânepă
În data de 22 ianuarie 2009, FAO – Organizaţie pentru Alimentaţie şi Agricultură va declara oficial anul 2009 – Anul Internaţional al Fibrelor Naturale.
Obiectivul major al Anului Internaţional al Fibrelor Naturale este acela de a promova importanţa acestora în noile tendinţe ale industriei textile.
Guvernul Tăriceanu a aprobat, în luna decembrie, o hotărâre privind sprijinul financiar comunitar pentru procesarea primară a tulpinilor de in şi cânepă pentru fibră. Potrivit actului normativ, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este autoritatea naţională competentă pentru gestionarea măsurii de ajutor financiar.
Cuantumul sprijinului
Sprijinul financiar comunitar este acordat pentru obţinerea de:
• fibre lungi de in, în valoare de 160 de euro/tonă;
• fibre scurte de in, cu un procent de impurităţi şi puzderie de maximum 15%, în valoarea de 90 euro/tonă;
• fibre de cânepă, cu un procent de impurităţi şi puzderie de maximum 25%, în valoare de 90 euro/tonă.
Beneficiarii
Beneficiarii sprijinului financiar comunitar pentru procesarea primară a tulpinilor de in şi de cânepă pentru fibre, în anul de piaţă 1 iulie – 30 iunie sunt:
• procesatorii primari autorizaţi în baza Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 1.044/2003 privind autorizarea unităţilor de procesare primară a tulpinilor de in şi cânepă pentru fibră;
• procesatorii primari de in şi cânepă pentru fibre autorizaţi de către autorităţile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene, care au încheiat contracte cu producători de in şi cânepă pentru fibre cultivate pe teritoriul României;
• agricultorii care au cultivat in şi cânepă pentru fibre în România, care păstrează proprietatea asupra tulpinilor transformate prin contract de către o întreprindere autorizată şi dovedesc că au comercializat pe piaţă fibrele obţinute. Finanţarea sumelor aprobate de către APIA, care reprezintă ajutorul financiar pentru procesarea primară a tulpinilor de in şi de cânepă pentru fibre, se asigură prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la poziţia distinctă denumită „Finanţare FEGA“.
Sprijinul este, ce-i drept, consistent, dar există mari rezerve în ceea ce priveşte efectul final al acestuia. După ce ani de zile cultivatorii au fost purtaţi prin tribunale şi acuzaţi de complicitate cu traficanţii de droguri, este greu de crezut că se vor încumeta să rămână la această îndeletnicire pe cât de bănoasă, pe atât de periculoasă pentru libertatea lor.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009
Sursa: Lumea Satului
https://www.highacid.com/sprijin-financiar-pentru-in-si-canepa/https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-494x266.jpghttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-188x188.jpgCrestere canepaCultura verdePolitie, sistem, coruptieTotul despre canepacrestere afara,cultivare,de retinut,iarba,legalizarea cânepei,legalizati,legea din romania,medicinalÎn data de 22 ianuarie 2009, FAO – Organizaţie pentru Alimentaţie şi Agricultură va declara oficial anul 2009 - Anul Internaţional al Fibrelor Naturale. Obiectivul major al Anului Internaţional al Fibrelor Naturale este acela de a promova importanţa acestora în noile tendinţe ale industriei textile. Guvernul Tăriceanu a aprobat, în luna...Kos MosKos Mosganja@highacid.comAdministratorAvem nevoie de plante, și de dragoste multa.Canepa, vindecarea natiunilor!