Marihuana: Tratament Eficient Pentru Boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o tulburare neurologica de origine necunoscuta care este caracterizata prin pierderea progresiva a memoriei si al comportamentului invatat. Este de asteptat ca pacientii care sufera de Alzheimer sa experimenteze, printre alte simptome, depresie, agitatie si pierderea apetitului. Se estimeaza ca peste 4,5 milioane de americani sufera de aceasta boala. Nu exista nici un tratament sau medicamente disponibile care sa fie aprobate pentru oprirea progresiei Alzheimerului, exista doar cateva produse farmaceutice aprobate de FDA pentru tratarea simptomelor acestei boli.
O analiza a literaturii stiintifice recente indica, ca terapia canabinoida poate asigura usurarea simptomelor la pacientii care sufera de aceasta boala, moderand, în acelasi timp, progresia bolii.
Anchetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid si Institutul Cajal din Spania au scris în Jurnalul de Neurostiinta, numarul din 25 februarie 2005, raportand ca administrarea intracerebroventriculara a canabinoidului sintetic WIN 55,212-2 a impiedicat deprecierea cognitiva si a scazut neurotoxicitatea la sobolanii injectati cu amiloid beta peptide (proteina despre care se crede ca induce boala Alzheimer). S-a constat de asemenea ca, canabinoizii sintetici suplimentari reduc inflamatiile din tesutul uman cerebral în cultura asociate cu Alzheimer. ’’Rezultatele noastre indica ca … canabinoizii au reusit prevenirea aparitiei procesului neurodegenerativ al acestei boli’’, au concluzionat anchetatorii. Studiile urmatoare realizate de anchetatori au demonstrat ca administrarea plantei non-psihotrope canabinoid canabidiol (CBD) a atenuat pierderile de memorie ale unui soricel model cu aceasta boala.
Anchetatorii de la Institutul de Cercetare The Scipps din California au raportat în 2006 ca THC-ul inhiba enzima responsabila pentru agregarea de placa amiloid – marker primar pentru Alzheimer – Intr-o maniera ‘’considerabil superioara’’ medicamentelor aprobate pentru Alzheimer cum ar fi donepezil si tacrine. ‘’Rezultatele noastre furnizeaza un mecanism prin care molecula de THC poate avea un impact direct asupra patologiei bolii’’, au concluzionat cercetatorii. ‘’THC-ul si analogii sai pot furniza o optiune terapeutica imbunatatita pentru Alzheimer … tratand simultan simptomele si progresia bolii’’.
Mai recent, anchetatorii de la Universitatea de Stat Ohio, Departamentul de Psihologie si Neurostiinta, au raportat ca administrarea zilnica de doze de WIN 55,212-2 unor soareci batrani pe o perioada de trei saptamani a avut o eficienta mai buna decat controalele netratate intr-un labirint de apa de testare a memoriei. În acest studiu publicat în jurnalul de Neurostiinta în 2007, cercetatorii au raportat ca sobolanii tratati cu acest compus au experimentat o imbunatatire a memoriei cu 50% si o reducere de 40% pana la 50% ale inflamatiilor comparate cu controalele.
Studiile clinice anterioare au demonstrat ca, canabinoizii pot preveni moartea celulelor prin anti-oxidare. Cativa experti cred ca proprietatile neuroprotective ale canabinoizilor pot juca un rol în moderarea Alzheimerului. Intr-un studiu publicat în numarul din septembrie 2007 al Jurnalului Englez de Farmacologie de catre cercetatorii de la Institutul de Neurostiinta al Colegiului Trinity din Irlanda s-a concluzionat: ‘’Canabinoizii ofera o abordare multi-fatetata pentru tratarea Alzheimer prin furnizarea neuroprotectiei si reducerea neuroinflamatiei, în timp ce sprijina simultan mecanismele interioare de reparatie ale creierului prin sporirea expresiei neutrofine si consolidarea neurogenezei … Manipularea platformei canabinoide ofera o abordare farmacologica pentru tratamentul Alzheimerului care poate fi mai eficace decat regimul de tratament actual.’’
Pe langa potentiala modificare a progresiei Alzheimerului, studiile clinice indica ca terapia canabinoida poate reduce agitatia si stimuleaza cresterea în greutate a pacientilor care sufera de aceasta boala. Recent, anchetatorii de la Departamentul de Psihiatrie si Psihoterapie de la Universitat Medizin Charite din Berlin, Germania au declarat ca administrarea zilnica de 2,5 g de THC sintetic pe o perioada de doua saptamani a redus activitatea motoare nocturna si agitatia la pacientii care sufera de Alzheimer intr-un studiu pilot deschis.
Datele clinice prezentate la intalnirea anuala din 2003 a Asociatiei Internationale de Psihogeriatrie au raportat anterior ca administrarea orala de pana la 10mg de THC sintetic a redus agitatia si a stimulat cresterea în greutate a pacientilor care sufereau de Alzheimer si se aflau în ultima faza a bolii intr-un studiu clinic deschis. Cresterea în greutate imbunatatita si scaderea sentimentelor negative printre pacientii cu Alzheimer la care s-au administrat canabinoizi a fost raportata anterior de cercetatori în Jurnalul International de Psihiatrie Geriatrica în 1997. Studii aditionale asupra folosirii canabinoizilor in boala Alzheimer par a fi garantate.
Referinte:
- Ramirez et al. 2005. Prevention of Alzheimer’s disease pathology by cannabinoids. The Journal of Neuroscience 25: 1904-1913.
- Israel National News. December 16, 2010. “Israeli research shows cannabidiol may slow Alzheimer’s disease.”
- Eubanks et al. 2006. A molecular link between the active component of marijuana and Alzheimer’s disease pathology.
- Molecular Pharmaceutics 3: 773-777.Marchalant et al. 2007. Anti-inflammatory property of the cannabinoid agonist WIN-55212-2 in a rodent model of chronic brain inflammation. Neuroscience 144: 1516-1522.
- Hampson et al. 1998. Cannabidiol and delta-9-tetrahydrocannabinol are neuroprotective antioxidants. Proceedings of the National Academy of Sciences 95: 8268-8273.
- Science News. June 11, 1998. ” Marijuana chemical tapped to fight strokes.“Campbell and Gowran. 2007.
- Alzheimer’s disease; taking the edge off with cannabinoids? British Journal of Pharmacology 152: 655-662.
- Walther et al. 2006. Delta-9-tetrahydrocannabinol for nighttime agitation in severe dementia. Physcopharmacology 185: 524-528.
- BBC News. August 21, 2003. ” Cannabis lifts Alzheimer’s appetite.“
- Volicer et al. 1997. Effects of dronabinol on anorexia and disturbed behavior in patients with Alzheimer’s disease. International Journal of Geriatric Psychiatry 12: 913-919.