Cânepa ar putea să aducă un miliard de euro
Prognoza nu este una exagerată, dar în conjunctura actuală pare a fi una ireală. Această specie, după cum vom vedea, deosebit de valoroasă şi profitabilă, a dispărut practic din structura culturilor. Poate va reveni cel puţin ca o cultură alternativă, dacă nu şi ca una care poate scoate sărăcia din ogradă.
Originară din China, cunoscută de peste 12.000 de ani în lume, cânepa a fost cândva foarte răspândită şi pe meleagurile noastre. Abandonarea ei s-a făcut sub presiunea fibrelor sintetice, a legislaţiei confuze, dar şi a prostiei noastre dacă vreţi. Până în anul 1989, România ocupa primul loc în Europa şi locul patru în lume (56.000 ha), pentru ca în 1994 să ajungem la 800 ha cultivate, iar anul trecut la mai puţin de 400 hectare. O tradiţie atât de veche merită să fie reluată pe scară largă nu doar din raţiuni de pitoresc şi savoare pentru turişti, sau ca element de design vestimentar promovat de ecologişti, ci mai ales pentru extraordinarul potenţial economic, abandonat din raţiuni stupide!
O plantă iubită de agricultori
Privită în cultură, cânepa nu este foarte impresionantă. O plantă înaltă, cu frunze dinţate pe margine, cu flori mici, verzui. Numai că ea este utilizabilă 100%! Vă rog să reţineţi: 100%! România este singura ţară din Europa care cultivă cânepa pentru fuior, iar soiurile noastre sunt printre puţinele din lume care dau o fibră lungă. Nemţii, colaboratorii noştri externi, au denumit-o „fibra de aur“.
Dacă 20-25% din plantă este fibră pentru fuior, celelalte produse – puzderia, frunzele, câlţii, seminţele reprezintă materia primă pentru plăci presate pentru construcţii, pâslă pentru izolaţii termice şi fonice în construcţii şi automobile, brichete pentru foc (putere calorică de 3 ori mai mare ca a lemnului), aşternut pentru animale (absoarbe mirosul de urină), seminţe pentru păsări (creşte producţia de ouă), cosmetice (şampoane, săpunuri), medicamente (ceaiuri, unguente), alimente (ulei, bere), compost pentru cultura ciupercilor Pleurotus, sfoară de balotat, saci pentru ambalaje etc.
Până şi hârtia poate fi produsă din cânepă, cruţând pădurile şi aşa aflate sub asediu, posibilitatea de reciclare a acestui tip de hârtie fiind de 6-7 ori mai ridicată decât pentru hârtia din lemn. Agricultorii iubeau această plantă pentru că un teren cultivat cu cânepă stârpea buruienile şi insectele, îmbogăţea pământul cu fosfor şi pregătea terenul pentru alte culturi. În plus, nu necesită lucrări de tratare şi îngrijire în timpul vegetaţiei.
Specialiştii din agricultură îşi fac deja probleme din cauza dispariţiei acestei culturi folosite ca asolament. În Europa, cânepa este solicitată atât pentru seminţe, cât şi pentru fibre, dar este cultivată pe suprafeţe reduse. Cultivarea ei pe suprafeţe din ce în ce mai mari ar putea oferi o mare şansă pentru redresarea economică a multor fermieri. Astăzi, când lumea solicită tot mai mult produse naturale, sănătoase, este cum nu se poate mai oportună oferta de produse ecologice din cânepă. Recent, pe 22 ianuarie, FAO – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a declarat oficial 2009 – Anul internaţional al fibrelor naturale!
Aşadar, nu mai este timp de aşteptat! Ministerul de resort trebuie să reconsidere, în regim de urgenţă, această specie mult mai profitabilă decât grâul ori porumbul, oferindu-le cultivatorilor suportul financiar absolut necesar în această etapă, subvenţionând şi producţia de seminţe, la fel de valoroasă precum cea de fibre lungi. Bani există. Uniunea Europeană are chiar un program special pentru culturile de in şi cânepă. Profitând de el, România ar putea deveni, chiar de anul acesta, unul dintre principalii producători şi exportatori de cânepă de pe continent. Ar putea deveni… dar mai ştii…?
Adela EFTIMIE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009
Sursa: Lumea Satului
https://www.highacid.com/canepa-ar-putea-sa-aduca-un-miliard-de-euro/https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-494x266.jpghttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-188x188.jpgCrestere canepaPolitie, sistem, coruptieTotul despre canepacanepa,crestere afara,legalizarea cânepei,legalizarea ierbii,legalizati,legea din romania,medicinal,semanam iarbaPrognoza nu este una exagerată, dar în conjunctura actuală pare a fi una ireală. Această specie, după cum vom vedea, deosebit de valoroasă şi profitabilă, a dispărut practic din structura culturilor. Poate va reveni cel puţin ca o cultură alternativă, dacă nu şi ca una care poate scoate sărăcia...Kos MosKos Mosganja@highacid.comAdministratorAvem nevoie de plante, și de dragoste multa.Canepa, vindecarea natiunilor!