Gliomurile (tumori pe creier) sunt în special forme maligne agresive de cancer, rezultând adesea în moartea pacienților afectați în termen de unul sau doi ani ulterior diagnosticului. Nu există remediu pentru gliomuri și cele mai multe tratamente disponibile oferă doar o alinare simptomatică minoră.

O analiză a literaturii științifice moderne relevă numeroase studii preclinice și un studiu clinic pilot demonstrând abilitatea canabinoizilor să acționeze ca agenți antineoplazici, în special pe liniile celulare ale gliomului.

Anchetatorii de la Universitatea Complutense din Madrid au scris în numărul din septembrie 1998 al jurnalului Literele FEBS, raportând pentru prima oară că delta-9-tetrahidrocanabinol a indus apoptoza ( programarea morții celulelor) în celulele gliom în cultură. Anchetatorii au urmărit descoperirile lor inițiale în 2000, raportând că atât administrarea THC-ului cât și a agonistului sintetic canabinoid WIN 55,212-2 “a indus o regresie considerabilă a gliomurilor maligne” la animale. Cercetătorii au confirmat din nou abilitatea canabinoizilor de inhibare a creșterii tumorii la animale în 2003.

În același an, anchetatorii italieni de la Universitatea din Milano, Departamentul de Farmacologie, Chimioterapie și Toxicologie, au raportat că canabinoidul non-psihoactiv, canabidiol (CBD), a inhibat creșterea din diverse linii de celule gliom umane în vivo și în vitro într-o manieră dependentă de doză. Scriind în numărul din noiembrie 2003 a Jurnalului de Farmacologie și Terapeutică Experimentală Fast Forward, anchetatorii au concluzionat, “CBD-ul non-psihoactiv … produce o activitate anti-tumorală semnificativă atât în vitro cât și în vivo, sugerând astfel o posibilă aplicație a CBD-ului ca un agent antineoplazic.”

În 2004, Guzman și colegii au raportat că, canabinoizii inhibă creșterea tumorilor gliomului la animale și în probele tumorale ale glioblastomului multiform uman prin modificarea morfologiei vaselor de sânge. Scriind în numărul din 2004 al Cancer Research, anchetatorii au concluzionat, “Descoperirile clinice și de laborator actuale furnizează un nou target farmacologic pentru terapiile bazate pe canabinoizi.”

Mai recent, anchetatorii de la California Pacific Medical Center Research Institute au raportat că administrarea THC-ului pe liniile de celule ale glioblastomului multiform uman a scăzut proliferarea celulelor maligne și a indus moartea celulelor mai rapid decât administrarea de WIN 55,212-2. Cercetătorii au notat și că THC-ul a vizat selectiv celulele maligne în timp ce le-a ignorat pe cele sănătoase într-o manieră mai profundă decât alternativa sintetică.

Cel mai recent, Guzman și colegii au raportat că administrarea de THC scade periodic creșterea tumorii glioblastomului multiform la pacienții diagnosticați cu glioblastom multiform uman recurent. În primul studiu clinic pilot privind evaluarea uzului canabinoizilor și glioblastomul multiform uman, anchetatorii au descoperit că administrarea intra-tumorală de THC a fost asociată cu reducerea proliferării celulelor tumorale în doi din cei nouă subiecți. “Profilul de siguranță corect al THC-ului, împreună cu eventualele acțiuni antiproliferative pe celulele tumorale raportate aici și în alte studii, poate stabili baza pentru viitoare studii cu scopul de a evalua potențiala activitate antitumorală a canabinoizilor,” au concluzionat anchetatorii. Mai mulți anchetatori suplimentari au solicitat de asemenea recent continuarea explorării terapiilor bazate pe cannabis pentru tratamentul gliomurilor.

Pe lângă abilitatea canabinoizilor în moderarea celulelor gliom, studii separate demonstrează că, canabinoizii și endocanabinoizii pot de asemenea inhiba proliferarea altor linii de celule de cancer, inclusiv carcinomul mamar, carcinomul de prostată, carcinomul colorectal, adenocarcinomul gastric, carcinomul de piele, celulele leucemice, neuroblastomul, carcinomul pulmonar, carcinomul uterin, epiteliomul pulmonar, adenocarcinomul pancreatic, carcinomul de col uterin, cancerul oral, cancerul de tract biliar și limfom.

Studiile indică și că administrarea de canabinoizi coroborată cu terapiile convenționale anti-cancer, poate spori eficacitatea tratamentelor standard de cancer. Cel mai recent, anchetatorii de la Universitatea din California, Centrul Medical Pacific, au raportat că canabinoizii posedă proprietăți sinergice anticancer – constatând că administrarea unei combinații de constituenți ai plantei este superioară administrării de compuși izolați singuri.

În consecință, mulți experți cred acum că, canabinoizii “ pot reprezenta o nouă clasă de medicamente anticancer care întârzie dezvoltarea cancerului, inhibă angiogeneza și răspândirea metastatică a celulelor canceroase.”

Referințe:

https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/09/proprietatile-anti-edema-si-analgezice-ale-δ9-tetrahidrocanabinolului-thc-494x356.pnghttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/09/proprietatile-anti-edema-si-analgezice-ale-δ9-tetrahidrocanabinolului-thc-188x188.pngKos MosDe la lumeTotul despre canepaVindecarea natiunilorcancer,canepa,legalizati,medicinal,uleiGliomurile (tumori pe creier) sunt în special forme maligne agresive de cancer, rezultând adesea în moartea pacienților afectați în termen de unul sau doi ani ulterior diagnosticului. Nu există remediu pentru gliomuri și cele mai multe tratamente disponibile oferă doar o alinare simptomatică minoră. O analiză a literaturii științifice moderne...Totul despre canepa si intrebuintarile ei in nutritie, constructie, medicina si nu numai