O tehnologie pe cât de simplă, pe atât de rentabilă

Asolamentul, în primul rând

– Domnule profesor ,ce este important să ştim despre tehnologia cânepei?

– Alături de lucernă şi de leguminoasele perene, cânepa este o plantă de asolament de o importanţă extraordinară pentru că ameliorează solul. Ea consumă elemente nutritive, dar le şi întoarce în sol. De aceea ar putea merge după majoritatea culturilor. Există însă restricţii în cazul tutunului, florii – soarelui atacate de lupoaie, la care şi cânepa e sensibilă, şi după plantele stropite cu erbicide cu remanenţă mare sau sistemice. Cânepa este utilă inclusiv în combaterea biologică a buruienilor. Într-un lan de cânepă nici costreiul nu reuşeşte să răzbată.

În ceea ce priveşte cantitatea de biomasă, cânepa este una dintre cele mai productive plante existente în cultură: poate ajunge până la 15-16 t/ha masă uscată. Ea poate fi o sursă nemaipomenită de brichetare: un kilogram de tulpini are puterea calorică a unui litru de motorină!

Succesul – semănatul timpuriu!

– În general, vorbim de o cultură delicată?

– Dimpotrivă, din punct de vedere tehnologic vorbim de una dintre cele mai simple culturi. Este pretenţioasă doar faţă de sol, preferându-le pe cele aluvionare, luto-nisipoase, uniforme ca fertilitate. Problema este să nu o cultivăm în zone secetoase. Succesul cânepei de fibră stă în semănatul timpuriu, care nu trebuie să depăşească 5-10 aprilie. Înainte de semănat, terenul trebuie să fie pregătit bine, iar în perioada de vegetaţie, în afară de spargerea crustei, mai există doar un tratament împotriva moliei-cânepei. Nefiind însă cultivată de mulţi ani, atacul e nesemnificativ şi deci nici acesta nu este necesar.

Marea problemă, valorificarea

– Cât de rentabilă este cânepa?

– Dacă avem beneficiarul final, pentru că aici este problema, atunci nu există probleme de rentabilitate. Nu trebuie să uităm că, pe vremuri, atunci când avea flux întreg de prelucrare, cea mai rentabilă cultură era cânepa de fibră. Ea era cea care venea cu banii la timp, pentru că se şi plătea foarte repede. De asemenea, e nevoie de cânepă pentru sămânţă, având în vedere că numai fabrica de la Salonta importă pe an cel puţin 100 de tone. Pot spune că, alături de bumbac şi de in, cânepa este planta viitorului şi nu cred că vorbim de vremuri foarte îndepărtate.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 MAI 2010

Sursa: Lumea Satului

https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-494x266.jpghttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/10/dupa-canabis-in-romania-188x188.jpgKos MosCrestere canepaTotul despre canepade retinut,iarba,legalizarea cânepei,legalizarea ierbii,legalizati,legea din romania,medicinal,semanam iarbaO tehnologie pe cât de simplă, pe atât de rentabilă Asolamentul, în primul rând – Domnule profesor ,ce este important să ştim despre tehnologia cânepei? – Alături de lucernă şi de leguminoasele perene, cânepa este o plantă de asolament de o importanţă extraordinară pentru că ameliorează solul. Ea consumă elemente nutritive,...Totul despre canepa si intrebuintarile ei in nutritie, constructie, medicina si nu numai