De-a lungul anilor, medicina alternativa a devenit o abordare foarte populara pentru alinarea a tot ce inseamna durere – de la dureri de spate la depresie. Aromoterapia, acupunctura, terapia cu cristale si multe altele sunt substituiri frecvente, comune ale vizitelor facute in cabinetul medicului specialist. O alta metoda de vindecare alternativa este reprezentata de canabisul medicinal.
Din timpuri stravechi, de la medicina chineza antica, au existat foarte mult timp adepti ai acestei plante „magice” laudate si apreciate pentru calitatile sale calmante si halucinogene. Desi, utilizarea in scop recreativ a canabisului, este inca ilegala in Statele Unite, popularitatea canabisului pentru scopuri medicinale este in crestere. Numarul statelor care legalizeaza canabisul medical, in fiecare an, creste – in prezent 17 de state si Districtul Columbia au adoptat o legislatie care reglementeaza utilizarea canabisului pentru uz medical – iar substanta este tot mai mult utilizata pentru a ajuta la tratarea acestor cinci afectiuni comune:


Greata și vărsături

Exista doua tipuri de receptori in corpul nostru care ne permit sa inmagazinam efectele canabisului medical – receptorul CB1 este exprimat in principal la nivelul SNC, dar se gaseste si in plamani, ficat si rinichi. Receptorul CB2 este exprimat mai ales de sistemul imun si celulele hematopoietice. Atunci cand intra in contact cu canabisul, corpul nostru produce molecule (numite endocanabinoide) care interactioneaza cu acesti receptori – CB1 si CB2 – si determina starea de euforie si determina instalarea unei amorteli a simturilor la diferite simptome.
O utilizare obisnuita a canabisului medical este aceea in vederea usurarii si eliminarii simptomelor de greata. In studiile efectuate de Institutul National de Cancer (din SUA), doua medicamente ce contin canabis si care sunt aprobate de FDA – dronabinol si nabilone – au ajutat la diminuarea senzatiei de greata si a varsaturilor asociate chimioterapiei la pacientii cu cancer. Cand a fost administrat pe cale orala, canabisul „a lucrat la fel de bine sau chiar mai bine decat unele dintre cele mai slabe medicamente aprobate de FDA si al caror scop propus este acela de a calma greata si varsaturile.”

Pierderea poftei de mâncare

O alta utilizare comuna a canabisului medical este pentru stimularea poftei de mancare. Intr-un studiu clinic efectuat de catre Institutul National al Cancerului, “pacientii cu HIV / SIDA si pierdere in greutate, a constatat ca cei carora li s-a administrat dronabinol (delta-9-THC) au manifestat o crestere a poftei de mancare si nu au au mai pierdut din greutate, comparativ cu pacientii care au luat un placebo.” Cu toate acestea, studiul a identificat si faptul ca dronabinolul a fost mai putin eficace in ceea ce priveste cresterea poftei de mancare la pacientii aflati in stadii avansate de cancer fata de metodele de tratament standard.
Studii efectuate pe subiecti (oameni) sanatosi realizate de acelasi institut anterior mentionat indica faptul ca inhalarea de canabis poate duce la un consum crescut de calorii, in special din alimentele dulci si grase. In plus, multe studii efectuate pe animale au dovedit ca inhalarea canabinoidelor creste consumul de alimente.

Tensiune musculara si spasme

Un alt efect al canabisului medical este abilitatea de a relaxa tensiunea musculara. Intr-un studiu din 2004 realizat de catre Societatea Americana de Cancer, persoanele cu scleroza multipla (SM) care au consumat canabis – sub forma de extract lichid care contine THC si canabidiol – au inregistrat o scadere a spasmelor musculare si in frecventa tremuraturilor corpului.
In studiile efectuate pe pacienti incapacitati sever cu SM, un aport de THC a produs o scadere a tremuraturilor si rigiditatii musculare. Toti cei opt pacienti au raportat o senzatie de euforie, iar doi dintre ei s-au confruntat cu un anumit disconfort si usoara paranoia.

Durere

Mult timp a existat convingerea ca canabisul furnizeaza calitatea de analgezic acelora care sufera de dureri cronice. Cei care sufera de durere neuropata – de obicei cauzata de alcoolism, amputare, chirurgie a coloanei vertebrale, HIV sau MS – se indreapta adesea catre canabisul medicinal consideradu-l o sursa de usurare, alinare.
Intr-un studiu din 2010 realizat de catre Canadian Medical Association Journal, 21 barbati si femei, cu varsta medie de 45 de ani, au fost testati cu patru concentratii diferite de canabis – unul la concentratie 9,4% THC, cealalta concentratie de 2,5% THC, ultima de concentratie 6% THC si un placebo. Pe parcursul a doua luni, fiecare subiect supus investigatiei clinice a luat o doza aleatoare (nu au avut cunostinta de concentratiile diferite) de trei ori pe zi, timp de cinci zile. Dupa perioada de cinci zile, subiectii au evaluat nivelul de durere. S-a demonstrat ca cea mai mare doza de THC (9,4%) reduce nivelul de durere, in medie, de la 6.1 la 5.4. Desi este vorba despre o mica schimbare, studiul constata ca cele mai multe tulpini vandute pe strada au concentratii de THC de 10% sau 15% si, prin urmare, pot produce o cotare a durerii pe o scara chiar mai mica.

Insomnie

In plus fata de efectele raportate de relaxare si de reducere a durerii, multi utilizatori de canabis medicinal utilizeaza, de asemenea, substanta si ca un mijloc de a ameliora anxietatea si anumite tulburari de somn, cum ar fi insomniile. Potrivit Institutului National al Cancerului, studii care testeaza eficacitatea canabisului au aratat ca subiectii participanti la studiile clinice care au inhalat marijuana au prezentat “o stare de spirit mai buna, un sentiment imbunatatit de bunastare si anxietate diminuata.” In plus, pacientii care au ingerat un extract de canabis (prin pulverizare – administrat sub limba) au raportat un somn mult mai odihnitor.
Sursa:
http://health.howstuffworks.com/wellness/drugs-alcohol/5-common-uses-of-medical-cannabis5.htm

https://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/05/marijuana-dusmanul-durerii-cronice.gifhttps://www.highacid.com/wp-content/uploads/2013/05/marijuana-dusmanul-durerii-cronice.gifKos MosCanepa medicinalaDe la lumeTotul despre canepaVindecarea natiunilordurere cronica,greata și vărsături,medicinal,pierderea poftei de mâncareDe-a lungul anilor, medicina alternativa a devenit o abordare foarte populara pentru alinarea a tot ce inseamna durere – de la dureri de spate la depresie. Aromoterapia, acupunctura, terapia cu cristale si multe altele sunt substituiri frecvente, comune ale vizitelor facute in cabinetul medicului specialist. O alta metoda de...Totul despre canepa si intrebuintarile ei in nutritie, constructie, medicina si nu numai