Cum trebuie sa fie echipamentul de clonare ?

Este neaparat nevoie ca obiectele folosite sa fie intai sterilizate deoarece partile taiate sunt foarte sensibile si o ciuperca parazita, un virus sau o boala este posibil sa apara pana se vindeca.

Inainte de a taia este necesar sa aplicati spirt pe lama, pe blocul de taiere si nu in multimul rand pe maini.

Containerul unde se va introduce clona pana la aparitia radacinilor, va trebui sterilizat cu spirt si uscat.

Cum si unde pot sa imi tai clonele ?

O parte internodala a tulpinii este locul in care frunza (plus ramura ei) se uneste cu tulpina principala.

Cand se face o taiere trebuie sa fiti atenti sa taiati o clona destul de lunga care sa mai contina si ea nod interpolat. O noua clona trebuie sa aiba macar 6-7 cm lungime.

Taietura se face cu 1 cm mai sus de tulpina principala.

Dupa acest pas se taie toate frunzele si crengile de pe clona, in afara de cele doua frunze din varf si in afara de varful de crestere dintre ele.

In cat timp fac clonele mele radacini ?

Clona se pune intr-un pahar cu apa si se lasa la lumina langa celelalte plante. Dupa cateva zile se pune in pamant, iar peste clona o folie de plastic sau un pahar mare de cristal pentru a pastra microclimatul umed.

Dupa cam o saptamana de la taierea clonei puteti verifica daca aceasta a inceput sa faca radacini. Se scoate folia si se lasa clona libera pentru 20 de minte (pana la doua ore). Daca aceasta se ofileste inseamna ca, clonarea nu a avut succes.

Daca totul este OK si totusi in cateva zile frunzele incep sa se ingalbeneasca nu va faceti probleme. Totul este normal. Planta incearca sa se hraneasca cu substante din frunzele mai batrane.

Frunzele care sunt galbene si pe moarte nu vor fi scoase deoarece ar putea sa duca la moartea totala a plantei din lipsa de substante hranitoare.

Pot sa iau o clona dintr-o planta cu floare ?

Da, se pot face clone din plante care au flori. DAR ! acesta va duce la o intoarcere fortata la starea vegetativa sub 24 de ore de lumina, ceea ce ar putea sa produca stres, incetinind cresterea.

Aparitia radacinii la o clona poate dura pana la 3 saptamani daca se face clonarea unei plante cu flori.

Daca totusi vreti sa clonati o planta in stare de florescenta aceasta se va clona in prima sau a doua saptamana a starii de florescenta.

Temperatura influenteaza felul in care fac radacini clonele mele ? Desigur, clonele tinute la rece s-ar putea sa nu faca radacini niciodata.

Temperatura trebuie sa ajunga undeva la 25-30 de grade.

Una din metodele mele de clonare.

Acesta este un exemplu al unei metode extrem de simple, care se practica de zeci, chiar sute de ani. Singurele ingrediente sunt apa, lumina si ramura care vreti sa o clonati. Avem in acest exemplu 3 clone diferite: 1. Prima are 2 frunze si un singur mugure de crestere.(S) 2. A doua ramura este mai mare avand 4 noduli, dar doar cu cateva frunze mari.(M) 3. A treia este mai mare, avand 15 cm, 7 noduli, si cateva seturi de frunze mari si sanatoase.(L)

Ca in clonarea obisnuita, ramura se ia si se introduce in apa 15-30 de secunde ca sa dispara toate bulele de oxigen de pe taietura . DAR, diferentea cea mai mare este ca nu se scoate din apa pana atunci cand este in stare sa tine singura frunzele.

Fiti siguri ca paharul in care se introduce clona este opac asa in cat sa nu intre lumina, sa nu bata lumina pe radacini.

Cel mai important lucru este sa nu le tineti sub lumina directa, nici solara si in special fara lumina de la becurile sub care cresteti plantele. Puteti sa puneti clonele undeva unde e putina lumina …pe un dulap unde bate o lumina de la un bec normal. Noaptea se inchide normal lumina, dimineatza aprinzand acel bec din nou sau mutand clonele pe un pervaz. Procesul se repeta pana clonele au radacina.

Pozele de mai jos arata cele 3 clone. M si L aproape au 2.5 cm de apa. Cea mai mica este introdusa in punga pentru ca era prea mica si o acoperea apa din pahar . Important este sa tineti macar 2 cm din tulpina in apa.

Geamul din spatele plantelor este o masura de precautie impotriva luminii directe. 
Clonele au facut radacina in perioade diferite. S-au aratat radacini dupa 7 zile, cu o radacina lunga de 6-7 mm. 
In timp ce radacinile plantei S au ajuns la acest nivel (9 zile), L deabia dadea semne de viata. M nu are nici o inclinatie inca. Cautand un raspuns am schimbat apa la planta M. M si L au aceeasi grosime la tulpina dar L are mai multe frunze. 
S face mult mai bine decat celelalte iar M a inceput sa dea semne bune. 
M a facut radacini in 14 zile si a fost planta in ziua 18. Aceasta poza a fost facuta inainte de plantare. 
L a facut radacini in 11 zile si a fost plantata in ziua 18. Aceasta poza a fost facuta inainte de plantare. 
S a facut radacini in 7 zile si a fost plantata in ziua 15. Aceasta poza a fost facuta inainte de plantare. 

Pamantul in care sunt plantate clonele este un pamant pre-fertilizat. Intr-un ghiveci nou, sapati in pamant o gaura de 2-3 cm, puneti radacina plantei inauntru si acoperiti cu pamant.

NU UDATI PLANTA!!! Udarea plantei ar ingreuna cresterea radacinilor. Ele vor cauta apa, deci radacinile vor creste pana vor da de o zona umeda care inca nu exista.


Poza de mai jos ne arata un spatiu unde pasul 3 ia viatza. Langa plante e un borcan cu apa care mentine umezeala in acest microclimat. Cutia are gaurele mici care permit intrarea aerului.
L a facut radacini peste noapte. 
Acum sunt intr-o zona cu 320 W dupa 3 saptamani de la taierea primara. 

Aceasta este cea mai simpla metoda de clonare. Succes 100 %. Cea care a murit a tras toata apa si am uitat sa mai pun alta. Mult noroc !

Aveti niste ponturi pentru plantele greu de clonat ?

Unele specii sunt mai usor de clonat decat altele este specia Sativa care va face radacini, le pui in pamant si (aproape) uiti de ele. Dar sunt si unele Indica de care chiar daca ai mare grija, ele nu fac nimic si mor.

Deci sunt unele lucruri la care trebuie sa te uitit atent.

Ajuta radacinile sa creasca! Imagineaza-ti unde o sa creasca radacinile lastarului inainte de a-l taia. Pastreaza zona aceasta in intuneric cam o saptamana inainte punand o banderola de jur-imprejur. Asta se numeste etiolatie si va incuraja cresterea radacinilor.

Aplica taieturile cu obiecte foarte ascutit si sterilizeaza-le dupa fiecare taiere. Un cutit bont va strivi planta si va fi mai greu sa faca radacini. O lama de barbierit va face o taietura perfecta, curata, ce va ajuta la inradacinare, dar sa nu dati vina pe mine daca va taiati. Incercati sa taiati oblic pentru a mari suprafata de absorbtie a apei.

Planta are nevoie de aer pentru a prinde radacini, dar nu lasati sa ajunga in incizie. Asta ar intrerupe actiunea capilara si ar face saracul lastar sa mearga mai greu. Scufundati imediat lastarul in apa sau solutie de iradacinare pentru a preveni acest lucru. Ai putea sa faci o a doua taietura chiar, punand lastarul sub jet de apa la chiuveta, daca esti foarte ingrijorat. Lasa lastarul aproape tot in apa pentru cam o zi. Daca il lasi in apa s-ar putea sa ai noroc sa iasa niste radacini, dar ii trebuie si ceva oxigen.

Poti alimenta activ cu oxigen prin ventilatie subacvatica sau pasiv folosind un mediu gazos. Alt lucru care face lastarul sa mearga mai greu este propria respiratie. Foloseste un cort de plastic pentru a limita transpiratia si ai grija ca mediul sa nu se usuce.

O jumatate de sticla de 1 litru se potriveste de minune pe fundul unei cani.

Alta metoda de a limita transpiratia este sa tai cam jumatate din fiecare frunza. Vei avea tot atatea frunze pe tulpina dar aria de suprafata a scazut.

Asta ar ajuta si la controlul fungusurilor prin prevenirea contactului frunzelor cu cortuletul si cu mediul.

Iluminarea adecvata este deasemena importanta. Soarele direct va incalzi aerul din cort prea tare, dar nici in intuneric nu vor prinde radacini.

Tuburile fluorescente sunt ideale daca nu sunt prea aproape, sau le poti da si un pic de lumina naturala, indirect de la soare de la o reflectie de geam daca le poti tine calde.

Ai fost atent la pH si la nutranti, si vezi ca a inceput sa creasca din nou, deci este poti sa presupui ca a prins radacini si poti indeparta cortul. Din cand in cand se mai intampla ca un lastar sa se mai vestejeasca la inceput dar dai un impuls si asta ar trebui sa-l invioreze.

Daca nici unul din ponturile astea nu va ajuta ori considera ca este o cultura stearpa ori incearca o alta planta-mama.

Cu ce trebuie sa imi hranesc mamele clonelor ?

In timp ce planta mare este in perioada de crestere vegetativa hraneste-o cu ceva calitativ sau cu fertilizatori cu continut ridicat de azot.

Cu o saptamana inainte de a o taia, hraneste planta mama cu continut scazut de azot si fertilizator de inflorire cu continut ridicat de fosfor.

Fertilizatorul de inflorire cu continut ridicat de fosfor va scade cantitatea stocata de azot in planta si va creste cantiatatea de hidrocarburi necesara pentru producerea de radacini.

Pulverizand zilnic planta cu apa va accelera acest proces.